Garázs és Kaputechnika

 A kapu az egyik legfontosabb stíluseleme az épületnek. Ez az első dolog, ami azonnal szembetűnik és amit elsőre észre venni egy házra ránézve. Alapvetően feladata, hogy bizonyos fokú védelmet adjon, tehát hasznos.
De miért ne lehetne a ház körüli rész ékköve?
Mára már annyi stílusban és fajtában van jelen, hogy bárki talál háza stílusának megfelelőt, így csak a képzelet szab határt.
Egy kis odafigyeléssel és tervezéssel Ön is gyönyörű kinézetet varázsolhat otthonának, vagy épületének.
Családi házaknál egyre több kovácsoltvas kaput és kovácsoltvas kerítést is látni, de ezek árfekvése jóval magasabb, mint a vasból készült társáé.
Praktikus és modernebb választás az úszókapu vagy a tolókapu. De a legtöbb háznál még mindig a hagyományosnak mondható nyíló kapu található.

Sínen gördülő kapu

Ez a típus egy beton sávalapra rögzített sínen gurul, a sín formájához illeszkedő kerekek segítségével.
Mérete megegyezik (vagy csekély mértékben nagyobb) fesztávolságának a méretével. A sínen gördülő kapu aljára általános esetekben 2 db görgőt helyeznek fel. Ezek a kapu széleitől 20-30cm-re beljebb – vagy arányosan elosztva a távolságot – helyezkednek el.
A sínen gördülő kapu hátránya, hogy szennyeződések akadályozhatják a zavartalan gördülést. Ilyen lehet pl. téli időszakban a jég, vagy ősszel a lehullott falevelek is.

Gépzsírral átkenve a sínt, és felül a vezető sínt, sokkal könnyebben, kevesebb erőfeszítéssel lehet kihúzni, vagy betolni.

Úszókapu

Az úszókapu egy modernebb kivitele a sínen gördülő kapunak. Abban különbözik a földön guruló kiviteltől, hogy a kapu nyílásába nincs beépítve sínszerkezet a földbe. Tehát az úszókapu ezen részénél nincs görgő sem. Azaz kapu gyakorlatilag a talaj felett 10-15 cm-re „beúszik” a kapunyílásba.
A nyitási irányban az oszlop mellett egy föld alá betonozott, konzolos alátámasztás kerül kialakításra. Az ezeken rögzített görgőbakok biztosítják a kapuszárny oldalirányú mozgását.
Az úszókapu mérete oldalirányában a szabad nyílás 1/3 -al nagyobb. Tehát, ha van egy 3 méteres nyílásméret, akkor ehhez 4 méter hosszú kaput szükséges kivitelezni.
Tetejének biztonságos mozgását egy felső vezető görgő biztosítja. Nagy méretű úszókapu biztonságos üzemeltetéséhez felfutó görgőt szerelünk.
Az úszókapu egyik nagy előnye, hogy a téli időszakban nem fagy rá a sínre a jég, így mindig üzemkész. Továbbá mivel nincs görgő, nem is tud meghibásodni sem.
Az úszókapu készítés szakértelmet és tapasztalatot kíván. Tehát ne bízza kóklerekre!

Nyíló kapu

A hagyományos értelemben vett kapukat nyílókapuknak is nevezzük. Ebben az esetben a kivitelezéshez megfelelő méretű oszlopokra van szükség. A kapuszárnyak az oszlopokra szerelt forgáspontok, zsanérok segítségével mozgathatóak.
2 fajtája létezik:
•    egyszárnyas,
•    kétszárnyas
Az hogy melyik típus legyen kivitelezve az építtető ízlése dönti el, de befolyásolhatják a helyzeti adottságok.
Családi házak esetében a fesztávolság általában nem haladja meg a 3 métert.